Start en surdej - sådan starter du din egen surdej nemt
- pernilleenybo
- 15. maj
- 3 min læsning
At starte en surdej op er ikke svært. Alligevel er der for mange næsten en ærefrygt forbundet her med. Det er en levende organisme og måske er det det som skræmmer folk.
Jeg selv tog tilløb i årevis før jeg kastede mig ud i at bage med surdej. Jeg havde flere gange fået noget surdej af andre, men det koksede altid og surdejen døde simpelthen. Det gjorde lidt at jeg mistede modet.
Men nu har jeg bagt med surdej i over et år og det kører bare. Det er faktisk overhovedet ikke svært. Læs mere om det her.
Når du skal starte en surdej skal du kun bruge to ting. Det er da simpelt.
Vand og mel.
Denne fremgangsmåde til at starte surdej er simpel, og jeg anbefaler at man prøver igen og igen til det lykkes. Man kan selvfølgelig også få en slat surdej af en anden og så arbejde videre på den. Jo ældre en surdej er, jo 'stærkere' er den. Det betyder at en 'ung' surdej skal passes grundigt den første tid, hvor en ældre surdej kan godt klare at blive glemt en dag eller to.

Metoden til at starte surdej:
Jeg gør sådan her når jeg skal gøre min surdej klar til at bage med:
Jeg fodrer min surdej. I starten fodrede jeg 1:1:1 - altså lige dele surdej, vand og mel. Jeg hældte surdejen i et nyt glas og så vand og mel (50% hvede, 50% groft) og så voksede den til ca. dobbelt størrelse på 3-4 timer. Du kan sætte en elastik om glasset der hvor din masse går til når du lige har fodret og så holde øje med hvornår den er blevet dobbelt så stor. Dette tidspunkt er det vi kalder at den 'peaker' eller en 'aktiv' surdej.
Når den er aktiv kan du bage med den.
Du kan teste om den er 'perfekt' ved at tage en lille klat med en teske og putte i et glas vand. Hvis den flyder ovenpå er den good to go. Hvis den ikke gør skal den stå lidt længere.
Sådan holder du gang i din surdej:
Når du nu har startet din surdej op og den lever godt så skal den jo passes/vedligeholdes. Og det behøver slet ikke være svært.
Du skal røre i den dagligt (men den overlever nok også uden).
Du skal røre den grundigt hver gang så der ikke er klumper.
Du skal fodre den - 1:1:1 som jeg har nævnt ovenfor er en sikker vinder når du skal fodre den op.
Hvis din surdej står på køl - det skal den hvis du ikke bager med den hver/hver anden dag - så skal du fodre den en gang om ugen og kigge til den hver dag. Er der væske på toppen rører du den godt. Hvis din surdej står ude skal du fodre den dagligt (eller næsten i hvert fald - jo ældre din surdej er jo bedre kan den klare den uden det daglige arbejde).
Tips og gode ting at vide når du arbejder med surdej:
Hvis din surdej står for koldt, så kan den ikke blive aktiv. Du kan stille den på en radiator eller et andet varmt sted, hvis der er køligt i dit køkken.
Hvis temperaturerne svinger meget der hvor din surdej står, så kan det variere meget hvor længe den tager om at peake.
Er der brun væske på toppen rører du blot i surdejen og fodrer den med vand og mel.
Er der skorpe på surdejen så fjerner du den og hælder lidt af surdejen fra og så fodrer du den.
Hvis din surdej lugter råddent er den desværre til at smide ud. Her må du så starte forfra.
Bonus-tip: Jeg har taget noget sund surdej og smurt ud på en bageplade en lun dag og ladet det tørre helt ud. Så har jeg taget små stykker surdej i et lufttæt glas og har det stående i skabet til en nødsituation.
